Flunssan itsehoito

Flunssa eli nuhakuume on viruksen aiheuttama hengitystieinfektio, jonka lapsi sairastaa keskimäärin 5–10 ja aikuinen 1–5 kertaa vuodessa.
Flunssa tarttuu yleensä ihmisestä toiseen käsien kautta tai ilmateitse.

Oireet
Flunssan tyypillisiä oireita on kurkkukipu, päänsärky, nenän kirvely, nuha, aivastukset ja yskä. Lapsilla voi olla korkeakin kuume (yli 38,5 astetta), aikuisilla on yleensä vain kuumeinen olo. Flunssan oireet ovat yleensä lieviä ja kestävät tavallisesti 1–2 viikkoa. Joissakin tapauksissa oireet jatkuvat useamman viikon ajan.

Ehkäisy
Tärkein keino ehkäistä flunssaa on käsien peseminen. Tästä huolimatta flunssatartuntoja on käytännössä vaikea välttää, sillä esimerkiksi yskäistäessä flunssavirus voi levitä useiden metrien päähän. On myös mahdollista, että ihminen voi tartuttaa flunssan eteenpäin jo ennen kuin omat flunssaoireet ovat alkaneet.

Hoito
Tavallisessa flunssassa antibiooteista ei ole hyötyä. Ensisijainen hoito on lepo.
Kuumetta voi lievittää tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Kurkkukipua voi lievittää imeskeltävillä tableteilla, jotka sisältävät tulehdusta lievittäviä, antibakteerisia, antiseptisiä ja puuduttavia yhdisteitä.
Nenän tukkoisuutta voidaan lievittää avaavilla nenäsumutteilla.
Tutkimuksien mukaan myös imeskeltävällä sinkkiasetaatilla sekä C-vitamiinilla voidaan lyhentää ja helpottaa flunssan oireita.

Hakeudu lääkäriin, jos
• flunssan oireet pitkittyvät tai hankaloituvat
• yskä pitkittyy (kesto yli 6 viikkoa) tai jos yskä on ilmaantunut ilman edeltäviä flunssaoireita
• ysköksissä on verta
• poskiontelosärkyä esiintyy yli 1 viikon ajan tai ilmaantuu otsan tai silmäseudun särkyä
• ilmenee korvasärkyä.

Hakeudu heti hoitoon, jos
• ilmenee hälyttäviä oireita, esimerkiksi hengitysvaikeutta, nielemisvaikeutta tai poikkeuksellisen voimakasta uupumusta.

Lähteet:
Jalanko H: Flunssa – 100 kysymystä lastenlääkärille. Kustannus Oy Duodecim, 2009
Lumio J: Nuhakuume, flunssa. Lääkärikirja Duodecim, 2016
Itselääkitys – Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. 2016
Hemilä H, Edward J. Petrus, James T. Fitzgerald and Ananda Prasad: Zinc acetate lozenges for treating the common cold: an individual patient data meta-analysis, British Journal of Clinical Pharm