D-vitamiini

Tutkimusten mukaan rasvaliukoisella D-vitamiinilla näyttäisi olevan terveydelle edullisia vaikutuksia erityisesti kaatumisten ja luunmurtumien ehkäisyssä. D-vitamiinin puute johtaa lapsilla riisitautiin ja aikuisilla osteomalasiaan.

D-vitamiinin saantia ja D-vitamiinilisän käyttöä koskevat suositukset (VRN kesäkuu/2014):

(10 μg = 400 IU eli kansainvälistä yksikköä)

IkäryhmäSuositeltava kokonaissaanti aD-vitamiinilisän annostelu valmisteena
1 v.10 µg/vrk10  µg/vrk ympäri vuoden
2 – 17 v.10  µg/vrk7,5  µg/vrk ympäri vuoden
18 – 60 v.10  µg/vrk10  µg/vrk tarvittaessa b
61 – 74 v.10  µg/vrk10 µg/vrk tarvittaessab
≥ 75-v.20  µg/vrk20 µg/vrk ympäri vuoden c
Raskaana olevat ja imettävät naiset10  µg/vrk10 µg/vrk ympäri vuoden
a Suositeltava kokonaissaanti tarkoittaa valmiista ruoasta sekä mahdollisista valmisteista yhteensä saatavaa D-vitamiinimäärää.
b Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa vuoden pimeimpänä aikana (loka-maaliskuu).
c Pienempi annos (10 µg/vrk) D-vitamiinilisää voi riittää, jos käyttää säännöllisesti ja paljon D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa.

ImeväisikäisetD-vitamiinlisä valmisteenaympäri vuoden(µg)mikrogrammaa/vrk
Täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrkäidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*               10
Lapsi, joka saa päivittäin 500-800 ml/vrk äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta*                 6
Lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml/vrkäidinmaidonkorviketta/ vieroitusvalmistetta*                  2

 * Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.  

Lähde: Ruokavirasto 2020 (https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus–ja-ruokasuositukset/erityisohjeet-ja-rajoitukset/ Ladattu 27.10.2020)