Tutkimusten mukaan rasvaliukoisella D-vitamiinilla näyttäisi olevan terveydelle edullisia vaikutuksia erityisesti kaatumisten ja luunmurtumien ehkäisyssä. D-vitamiinin puute johtaa lapsilla riisitautiin ja aikuisilla osteomalasiaan.
D-vitamiinin saantia ja D-vitamiinilisän käyttöä koskevat suositukset (VRN kesäkuu/2014):
(10 μg = 400 IU eli kansainvälistä yksikköä)
Ikäryhmä | Suositeltava kokonaissaanti a | D-vitamiinilisän annostelu valmisteena |
1 v. | 10 µg/vrk | 10 µg/vrk ympäri vuoden |
2 – 17 v. | 10 µg/vrk | 7,5 µg/vrk ympäri vuoden |
18 – 60 v. | 10 µg/vrk | 10 µg/vrk tarvittaessa b |
61 – 74 v. | 10 µg/vrk | 10 µg/vrk tarvittaessab |
≥ 75-v. | 20 µg/vrk | 20 µg/vrk ympäri vuoden c |
Raskaana olevat ja imettävät naiset | 10 µg/vrk | 10 µg/vrk ympäri vuoden |
a Suositeltava kokonaissaanti tarkoittaa valmiista ruoasta sekä mahdollisista valmisteista yhteensä saatavaa D-vitamiinimäärää.
b Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa vuoden pimeimpänä aikana (loka-maaliskuu).
c Pienempi annos (10 µg/vrk) D-vitamiinilisää voi riittää, jos käyttää säännöllisesti ja paljon D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa.
Imeväisikäiset | D-vitamiinlisä valmisteenaympäri vuoden(µg)mikrogrammaa/vrk |
Täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrkäidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta* | 10 |
Lapsi, joka saa päivittäin 500-800 ml/vrk äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta* | 6 |
Lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml/vrkäidinmaidonkorviketta/ vieroitusvalmistetta* | 2 |
* Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.
Lähde: Ruokavirasto 2020 (https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus–ja-ruokasuositukset/erityisohjeet-ja-rajoitukset/ Ladattu 27.10.2020)